Do poważnych zaburzeń wewnętrznych o charakterze żylaków należą poszerzenia żylne dolnej części przełyku. Powstają w wyniku różnicy ciśnień między żyłą wrotną a żyłami wątrobowymi (ponad 12 mmHg) i są zwykle konsekwencją schorzeń wątroby. Do nadciśnienia dochodzi wskutek patologii krążenia krwi – kiedy pojawia się krwotok, stan ten należy uważać za bardzo poważny i kwalifikujący do leczenia szpitalnego. Wcześniej sygnałem istnienia żylaków wymagającym zainteresowania mogą być także smoliste stolce (niezauważone krwawienia prowadzą do połykania krwi i jej trawienia).

Żylaki przełyku – profilaktyka i leczenie

Istotna w profilaktyce i terapii żylaków przełyku jest dieta, a ich występowanie stwierdza się zazwyczaj w trakcie badania endoskopowego. Chory powinien spożywać produkty łatwe do przełknięcia, czyli musy, papki i zupy. Przy żylakach  przełyku należy także unikać alkoholu, pieczywa pełnoziarnistego, mocnych kaw i herbat, grubych makaronów i kasz, surowych owoców, wszystkich roślin strączkowych.  Zalecanie jest miksowanie i gotowanie lub duszenie potraw. Aby uzupełnić niedobory żelaza, warto spożywać bogate w ten składnik produkty (wołowina, kasza jaglana).

Żylaki przełyku – leczenie zaawansowane

Leki obkurczające i zamykające żylaki można wstrzyknąć już podczas badania endoskopowego. Następne zabiegi wykonuje się w odstępie kilku dni, tygodni czy miesięcy, aż do całkowitego wyleczenia. Inną metodą terapii jest gumkowanie żylaków przełyku. Tzw. steny zmniejszają przepływ krwi i wywierają nacisk na żylaki, zmniejszając je i w efekcie likwidując. Czasem też wykonywane jest śródwątrobowe zespolenie systemowe, polegające na stworzeniu połączenia między żyłą wrotną a inną żyłą, co obniża ciśnienie krwi. Wszystkie zabiegi muszą być wykonywane w warunkach szpitalnych. Nieleczone żylaki przełyku mogą spowodować śmierć.