Krosty cukrzycowe
Krosty cukrzycowe – przyczyny powstawania
Krosty cukrzycowe są związane z cukrzycą. Zmiany skórne są pierwszym objawem tej choroby. Są one spowodowane wysoką zawartością cukru we krwi, który sprawia, że na skórze oprócz krostek pojawiają się grudki, plamy, wykwity. Za pojawianie się krost są odpowiedzialne grzyby i drożdżaki.
Kandydoza – objawy
Krosty cukrzycowe pojawiają się w związku z zakażeniem drożdżakowym, czyli kandydozą. Krosty pojawiają się nie tylko na skórze, lecz także na błonach śluzowych narządów rodnych oraz w jamie ustnej. Są bardzo swędzące oraz bolące. Najczęściej są zlokalizowane w fałdach ciała, pod pachami, piersiami i w pachwinach.
Krosty cukrzycowe – leczenie
Leczenie krost cukrzycowych powinno zacząć się od wyrównania poziomu cukru we krwi. Bez tego jakakolwiek terapia będzie nieskuteczna. Następnie lekarz musi zlecić badania, które wskażą rodzaj drożdży odpowiedzialnych za krosty. Bardzo ważna jest odpowiednia pielęgnacja skóry. Specjaliści zalecają stosowanie preparatów do skóry wrażliwej i suchej. Bardzo skuteczne są emolienty, które chronią skórę przed grzybami i bakteriami. Warto także stosować maści przeciwgrzybicze oraz zapobiegające poceniu się stóp. Pacjenci często stosują maści z mocznikiem i gliceryną. Osoby otyłe powinny stosować talk, by skóra nie była narażona na otarcia.