Transplantacja tłuszczu
Transplantacja tłuszczu, nazywana też lipofillingiem, lipotransferem czy przeszczepem tłuszczu, jest połączeniem liposukcji z wypełnianiem wybranych partii ciała za pomocą pozyskanej w ten sposób tkanki tłuszczowej. Dzięki niej możliwe jest kompleksowe poprawienie urody Pacjenta.
Transplantacja tłuszczu – wskazania
Transplantację tłuszczu najczęściej wykonuje się u osób, które chciałyby wyszczuplić dany obszar ciała, a przy tym wymodelować inną partię ciała, np. biust lub pośladki, zmniejszyć widoczność blizn atroficznych. Na przeszczep tkanki tłuszczowej decydują się też osoby, które chcą odmłodzić twarz – lipofilling twarzy pozwoli na wygładzenie zmarszczek i poprawę jakości skóry, jak również zamaskować ubytki tkanki tłuszczowej – w ten sposób wykonuje się np. wolumetrię policzków lub wypełnienie doliny łez za pomocą lipofillingu pod oczy.
Transplantacja tłuszczu – efekty
Przeszczepiany w trakcie zabiegu tłuszcz dzięki swoim naturalnym właściwościom pozwala dodatkowo na odżywienie tkanek w miejscu docelowym. Dzięki niemu możemy ponadto uzyskać nową sylwetkę, odmłodzenie twarzy oraz znaczne zmniejszenie widoczności blizn. Dla uzyskania optymalnych rezultatów często wystarczy tylko jedna sesja. Warto jednak pamiętać, że choć sam zabieg wykonywany jest zwykle dość szybko, w dalszym ciągu jest to poważna procedura, wymagająca, na szczęście dość krótkiego, okresu rekonwalescencji – zwykle trwa on do 14 dni. Niezwykle ważna jest więc profesjonalna konsultacja, na której wykluczone zostaną wszelkie przeciwwskazania do przeprowadzenia transplantacji tłuszczu.