Krosty na policzkach
Przyczyny powstawania krost na policzkach
Krosty na policzkach najczęściej są wywołane alergią pokarmową – na nabiał lub zboża. Mogą im towarzyszyć wysypka oraz zaczerwienienie. Alergię mogą wywoływać także kremy, płyny do twarzy lub wszelkie inne stosowane kosmetyki. Rzadko przyczyną powstawania krost na samych policzkach jest trądzik, ponieważ zwykle atakuje on także nos, brodę, żuchwę oraz czoło. Należy jednak udać się do dermatologa, by poznać przyczynę krostek. Wysypka na policzkach może pojawiać się także w trakcie przeziębienia ze względu na osłabiony organizm.
Krosty na policzkach – objawy
Krostki na policzkach wywołane przez alergię mają kształt czerwonej wysypki, która nasila się po posiłku lub zabiegach kosmetycznych. Krostki mogą powodować świąd, szczególnie po wejściu do ciepłego pomieszczenia. Krosty, które mają związek z trądzikiem, najczęściej są większe od krostek alergicznych, i są wypełnione płynem (najczęściej ropą). Bolą i swędzą – nie należy jednak ich samodzielnie wyciskać, ponieważ może to skutkować rozprzestrzenieniem się bakterii na inne części ciała.
Krosty na policzkach – leczenie
W przypadku krost związanych z alergią, wystarczy odstawić produkty ją wywołujące. Jeśli to nie przyniesie efektu, należy udać się do specjalisty. Dermatolog jest w stanie ocenić przyczynę powstania zmian skórnych na policzkach oraz przepisze odpowiednie leki. Czasem wystarczy maść, a czasem niezbędne są antybiotyki. Na pewno należy dbać o zróżnicowanę dietę oraz odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji skóry wrażliwej.